Meny Lukk

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende direktør i helsedirektoratet

Fra mars måned har vi alle opplevd noe som ligner en krig. Ikke en krig med kuler og krutt, men mot et virus som for mange kunne oppleves som et bombenedslag. Vi fikk beskjed om å være mest mulig for oss selv og leve mer isolert. Nedstengning av samfunnet skjedde over natta. Nyhetene ble en slags «underholdning». Og der ble vi kjent med en som jeg i dag vil kalle Mr. Wonderboy – nemlig Espen Nakstad. Han både forklarte og beroliget på en måte som vi alle forsto. Hans karismatiske måte å «se» oss på gjorde at vi alle ble enige; dette skal vi klare! Felles dugnad over hele landet ble satt i gang. I dag har vi en slags fasit. Espen Nakstad har alltid mange, gode vurderinger.
Jeg fikk en prat med ham.

Du er utdannet lege. Har du spesialisert deg innen noe som relateres til immunforsvar, forebygging eller helse forøvrig? 

Jeg er spesialist i indremedisin og lungesykdommer, men har egentlig jobbet mest med intensivpasienter de siste årene. Og så har jeg en doktorgrad i respirator-behandling og røykskader.

Når begynte du som assisterende direktør i Helsedirektoratet?

Jeg begynte den 13. mars, så vidt jeg husker. Tiden har gått fort etter dette, merker jeg.

Våre «grønne lunger» omfavner Kongsvinger by.  Kan vår rene luft, livsstil og god helse ha en innvirkning på vårt immunforsvar og at vi har et forholdsvis lavt smittetall innen korona og Covid-19?

Jeg tror god helse og sunn ernæringsstatus er viktig for vår motstandskraft mot infeksjonssykdommer. Men hovedårsaken til den lave smitten i Norge er nok at folk har vært flinke til å holde avstand til andre samt holde seg hjemme når man er syk. Det har nok begrenset smittespredningen veldig, og det skal vi være glade for.

Det har vært en del fokus vedr. fysisk aktivitet som medisin. Kan du kort si din mening om hvor viktig det er å bevege seg mer?

Fysisk aktivitet er viktig både for kropp og sinn. Særlig de første månedene av koronapandemien tror jeg det var viktig for mange å komme seg utendørs i en ellers hjemmebasert hverdag, enten man befant seg på hjemmekontor, hjemmeskole eller var permittert og tilbragte mye tid innendørs.

Kan du forklare kort om kryss-immunitet?

Hvis du har gjennomgått en type virusinfeksjon og senere blir eksponert for et annerledes men beslektet virus, kan du i visse tilfeller ha økt beskyttelse (immunitet) også for det nye viruset. I forbindelse med pandemien har det for eksempel vært diskutert om nylig gjennomgått forkjølelse (som skyldes en type «koronavirus») kan bidra til at man ikke blir så syk av covid-19. Det vil i så fall være et eksempel på en type kryss-immunitet hvis man kan påvise en slik sammenheng.

Tror du viruset på en måte kan dø ut?

På et eller annet tidspunkt vil smittetallene gå ned. Hvorvidt viruset i praksis vil dø ut gjennom vaksine eller fortsette å sirkulere rundt jorda i perioder, er nok for tidlig å si noe sikkert om.

Vi bor nær Sverige og følger nøye med på «söta bror». Vi bør vel holde oss unna grensetraktene en stund til, eller?

Det ser nok foreløpig ut som smittetallene er så høye at det blir karanteneplikt – i alle fall gjennom sommerferien for reisende fra de fleste svenske regionene.

Har du vært på Kongsvinger noen gang og kan Byen Vår invitere deg til en topptur på Dronningens Utsikt?

Jeg har vært i Kongsvinger mange ganger, både på rulleskirenn og i forbindelse med møter og konferanser. Faren min ble faktisk født i Dahlmanngården – rett nedenfor festningen på slutten av krigen. Jeg kan i alle fall si fra neste gang jeg er i nærheten av Kongsvinger, så er det ikke umulig at det kan bli litt frisk Kongsvingerluft og utsikt over til Sverige også på meg.